13 oktober 2020

“Van DUO kregen we op 4 juli 2019 de felicitaties voor het behalen van ons laatste inburgeringsexamen. Twee weken later, op 19 juli, kregen we een brief waarin DUO eist dat we onze volledige inburgeringskosten terugbetalen. Volgens DUO waren we niet op tijd ingeburgerd. Opeens hebben we een schuld van 20.000 euro. Ik weet niet hoe we dit moeten terugbetalen. Het geeft stress, studeren lukt niet meer. Onze toekomst valt in duigen. Ja, het laatste onderdeel hebben we iets later afgerond, maar dit komt door DUO die de tijd nam om ons terugkoppeling te geven. We hebben herhaaldelijk contact met DUO gehad, in alle gesprekken met DUO hebben we hier nooit iets over gehoord. Ook wisten we niets af van de boetes die we kregen, ieder 250 euro. In augustus 2019 maakten we met hulp van onze Nederlandse vrienden bezwaar tegen de schuld, pas in december liet DUO weten dat dit niet op tijd was. Blijkbaar hadden we dit al in juni moeten doen. Hoe had dit gekund? Toen wisten we nog niet eens dat we volgens DUO niet ingeburgerd waren. Omdat we te laat zijn met het bezwaarschrift willen ze niet eens naar de inhoud kijken. Ik snap niet dat deze tijdsbepaling kan bij een overheidsinstelling. Zes maanden geleden hadden we een plekje bij de rechtbank, door Corona ging dit niet door. Nu hebben we nog grotere problemen. Wie betaalt onze stress? Wie betaalt deze vertraging in ons leven? Niemand. We wachten nu al zo lang, ik heb mijn studie met een jaar moeten uitstellen vanwege de stress. Mijn vrouw en ik krijgen misschien geen studielening meer omdat we nu een andere schuld hebben bij de DUO. Tot nu toe hebben we nog steeds geen afspraak bij de rechtbank. Deze slechte administratie maakt onze familie kapot. In het beste geval wordt de schuld ingetrokken, krijgen we excuses van DUO en een schadevergoeding. Maar ik hoef helemaal geen geld, ik ben hier gekomen voor de veiligheid omdat ik dit in mijn eigen land kwijt was. Maar hier in Nederland raak ik door DUO mijn karakter kwijt.”~ Ako Hosseini met zijn vrouw Nashmil Salehi

Journalist en fotograaf Humans of Inburgering

Deel dit

Lees ook