15 oktober 2020

“DUO heeft veel van mijn gezin en mij afgepakt. Hoewel ik uit Iran vluchtte om mijn gezin in veiligheid te brengen, voel ik mij nu hier ook onveilig. DUO stuurde afgelopen november twee keer deurwaarders naar ons toe. Opeens stonden mannen voor ons huis. Ze dreigden spullen mee te nemen. Beslaglegging, leerde ik later. Omdat we een boete van DUO nog niet hadden betaald. Een onterechte boete, waarvan we nog in de bezwaarprocedure zaten met DUO. Ik begrijp niet waarom DUO dit mag doen. Ik kon alleen maar huilen, belde mijn vriendin Marian in paniek op. Zij kwam meteen naar ons toe en heeft de boete en incassokosten voor ons voorgeschoten. Dat zal ik nooit vergeten, die hulp. Door Marian haar bezwaar heeft DUO uiteindelijk de kosten terugbetaald. Na het bezoek van de deurwaarders was ik zo verdrietig, ik was het vertrouwen in Nederland kwijt. Ik wilde weg. Maar we kunnen niet terug naar Iran, we kunnen niet ergens anders opnieuw beginnen, we zitten hier vast. Ik was depressief, zat alleen maar op de bank. Ik rookte veel, had geen zin om met andere mensen te praten, ik had zelfs geen zin om met mijn zoontje te spelen. Op het dieptepunt wilde ik zelfs niet meer leven. Mijn zoontje zag me vaak huilen en vroeg me waarom ik zo verdrietig was. Ik wilde hem niet opzadelen met onze problemen, dat is niet goed voor kinderen. Dus vertelde ik dat ik zijn opa en oma mistte. Zij zijn overleden. Dat begreep hij. Maar hij weet veel meer dan dit, ik denk dat hij mijn smoes niet meer gelooft. Hij hoort mij en mijn man praten, ook als we in overleg zijn met Marian. Dan doet hij alsof hij games speelt, stiekem luistert hij mee. Laatst kwam hij naar ons toe en zei: “Mama, ik wil later advocaat worden, dan kan ik jullie helpen”. Lief, maar het breekt mijn hart. Hij is vijf. We proberen onze problemen bij hem weg te houden, maar het lukt niet altijd. In Iran hadden we politieke problemen, nu hebben we financiële problemen. De schuld hangt als een donkere wolk boven ons hoofd.”

~ Nashmil Salehi is sinds 2014 in Nederland met haar man Ako en zoontje

Update op 23 april: Tijdens de rechtszaak in april 2021 is besloten dat DUO de eis op terugbetaling van de schulden moet laten vallen. Na een periode van twee jaar zijn Ako en Nashmil eindelijk van hun schulden verlost.

Journalist en fotograaf Humans of Inburgering

Deel dit

Lees ook