15 september 2020

“Het examen KNM (Kennis van Nederlandse Maatschappij) heb ik al vier keer gedaan. Elke keer denk ik ‘Ja, ik heb het gehaald’. Maar dan komt de brief van DUO en lees ik nee, weer niet. Ik snap niet waarom. Ik leer zo goed. Maar de antwoorden lijken op elkaar. Nu heb ik verlenging van mijn inburgeringstermijn en een boete van 250 euro, bovenop mijn gemaakte kosten. Ja, inburgering is belangrijk. En goed. En Nederlands spreken ook. Voor contact bij de dokter, met de buren of op de school van mijn kinderen. Maar het is duur. Inburgeren kost vaak zo’n 7.000 euro. Dat is lastig voor mensen als ik. Ik ben gezinsmigrant, ik moet alles zelf betalen. Als de lessen gratis waren, was mijn Nederlands nu veel beter. Dan had ik een avondcursus gevolgd. Zodat ik de lessen kan combineren met het zorgen voor mijn vier kinderen. Maar de gratis lessen zijn niet voor mij. Alleen voor mensen uit Europa. Als ik naar een plek ga waar gratis taallessen worden gegeven, vragen ze: ‘Ben je inburgeringsplichtig?’. Ja, dat ben ik. Dus sturen ze mij weg. Dat is oneerlijk. Het is een beetje discriminatie. Maak geen uitzondering van welke kant van de wereld jij bent. Iedereen moet gratis lessen mogen volgen. Gelukkig helpt Clara mij. Via via hoorde ik over de bieb. Daar ben ik toen met mijn kinderen naartoe gegaan. Bij de bieb zijn veel vrijwilligers. Ook Clara. Zij hielp mij en zei: ‘Kom naar mij thuis om te oefenen’. Als mijn man terugkomt van werk, ga ik naar Clara. Dan zorgt hij voor de kinderen. Clara is een heel aardige vrouw. Eerst begreep ik niet alle woorden. Maar ze bleef heel rustig. Met haar heb ik goed voor de examens getraind. Luisteren, lezen en schrijven heb ik gehaald. Bij ONA (Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt) kon ze me niet helpen. Ook Clara begreep niet wat ik hiervoor moest doen. Dus heb ik een cursus gevolgd. Het was moeilijk. Maar gelukkig heb ik ONA in één keer gehaald. Over KNM maak ik me zorgen. Clara zegt dat ook zij het niet zou halen. Ik moet KNM ooit halen. Het is heel belangrijk. Het komt langzaam wel goed. Het moet.”

~ Mevr. S is sinds 2016 met haar man en vier kinderen in Nederland. Haar man is in 1998 ingeburgerd en sindsdien in het bezit van een Nederlands paspoort.

Dit portret is onderdeel van het project Humans of Inburgering. Bekijk hier de portretten van andere inburgeraars.

Journalist en fotograaf Humans of Inburgering

Deel dit

Lees ook