15 september 2020

“Het examen KNM (Kennis van Nederlandse Maatschappij) heb ik al vier keer gedaan. Elke keer denk ik ‘Ja, ik heb het gehaald’. Maar dan komt de brief van DUO en lees ik nee, weer niet. Ik snap niet waarom. Ik leer zo goed. Maar de antwoorden lijken op elkaar. Nu heb ik verlenging van mijn inburgeringstermijn en een boete van 250 euro, bovenop mijn gemaakte kosten. Ja, inburgering is belangrijk. En goed. En Nederlands spreken ook. Voor contact bij de dokter, met de buren of op de school van mijn kinderen. Maar het is duur. Inburgeren kost vaak zo’n 7.000 euro. Dat is lastig voor mensen als ik. Ik ben gezinsmigrant, ik moet alles zelf betalen. Als de lessen gratis waren, was mijn Nederlands nu veel beter. Dan had ik een avondcursus gevolgd. Zodat ik de lessen kan combineren met het zorgen voor mijn vier kinderen. Maar de gratis lessen zijn niet voor mij. Alleen voor mensen uit Europa. Als ik naar een plek ga waar gratis taallessen worden gegeven, vragen ze: ‘Ben je inburgeringsplichtig?’.