6 oktober 2020

Hoseb-stichting-civic

“In 1915 zijn mijn Armeense overgrootouders naar Syrië gevlucht vanwege de Armeense Genocide. Bizar hoe de geschiedenis zich honderd jaar later herhaalde – in 2014 vluchtte ik met mijn moeder en zus naar Nederland. Eenmaal hier aangekomen zag ik het leren van de Nederlandse taal als een hobby, in plaats van een verplichting. Zo had ik eindelijk iets te doen in het asielzoekerscentrum. Van DUO mocht ik namelijk nog geen taallessen volgen, de inburgering start pas als je een verblijfsvergunning hebt. Dus ging ik zelf aan de slag. Via verschillende YouTube kanalen heb ik veel geleerd, uiteindelijk maakte ik het leuker door naar programma’s te kijken zoals wegmisbruikers. Ik vond het prachtig, zo zie je een heel ander gezicht van Nederland. Maar op mijn kamer leerde ik de taal niet écht. Ik had wel veel woorden in mijn hoofd, maar moest ook durven spreken. Op een gegeven moment heb ik mij aangemeld als tolk