3 september 2020

“Alles in mijn leven veranderde in korte tijd. Een nieuw land, een nieuwe cultuur, mijn familie had ik al drie jaar niet gezien. Mijn hoofd liep over van gedachten, ik sliep amper. Ik had psychische problemen. Toen ik in 2016 startte met de Nederlandse taallessen kon ik me niet concentreren. Ik had geen ruimte om een nieuwe taal te leren. Na twee jaar te lopen bij een psycholoog, kreeg ik pas begin vorig jaar de juiste diagnose. En dus ook de juiste behandeling. Eindelijk een beetje rust in mijn hoofd. Ik voelde dat ik weer kon leren. Vanaf dat moment heb ik me volledig ingezet om mijn inburgering te halen. In minder dan één jaar heb ik alle examens gehaald. De dag van mijn laatste examen, 24 juni 2019, was tevens de laatste dag van mijn driejarige inburgeringstermijn. Ik was drie minuten te laat. Wat ik ook probeerde, ik mocht niet meer naar binnen. Ze zeiden dat ze niets voor me konden doen en dat ik gewoon de regels moest volgen. Mijn kapotte fiets van die dag heeft een duur prijskaartje; DUO heeft mijn lening omgezet in een schuld en gaf me een boete. Ik was zo boos, maar vooral verslagen. Hoe moet ik nu met een uitkering en straks met een studiefinanciering een schuld van 10.000 euro terugbetalen? Een maand later heb ik alsnog het laatste examen gehaald. Maar volgens DUO is het te laat. Al drie maanden legt DUO beslag op 75 euro van mijn uitkering. Weet je wel hoeveel geld dat is met een minimaal inkomen? Soms lukt het me niet om rond te komen. Ik vind het moeilijk dat DUO niet kijkt naar mijn situatie en welk resultaat ik heb behaald. Allemaal achten voor de examens, voor twee examens zelfs een tien. Ik spreek nu Nederlands op B1 niveau, ben momenteel bezig met het leren voor het staatsexamen B2 en begin in september met mijn HBO-studie Business. Ik wil zo graag meedoen in Nederland. Ik wil helemaal geen uitkering, ik wil gewoon studeren en daarna werken. Maar DUO maakt het lastig. Niemand die me vertelde dat je ook verlenging kan aanvragen op je inburgeringstermijn. Met hulp van organisatie Reakt heb ik bezwaar gemaakt tegen de boete en schuld. Tot nu toe nog geen bericht. DUO zegt dat het door Corona langzaam gaat. Maar ik wacht al bijna een jaar op hun reactie. Ik weet niet hoelang het duurt eer ik iets van ze hoor. Een maand, een jaar? Ik denk er veel over na. Het geeft me stress en onrust. Ik kan me niet concentreren. Ik slaap weer slecht. Mijn hoofd loopt over. Ik heb toch mijn certificaat? Ik bén toch ingeburgerd? Ik snap het gewoon niet.”

~ Taim is sinds 2016 in Nederland.

Update 3 december 2020: Taim heeft recentelijk bericht gekregen dat DUO zijn boete en schuld heeft teruggedraaid. 

Dit portret is onderdeel van het project Humans of Inburgering. Bekijk hier de portretten van andere inburgeraars.

Journalist en fotograaf Humans of Inburgering

Deel dit

Lees ook